2024.06.16. - Jusztin

Hogyan lesz valakiből bohócdoktor?

Hogyan lesz valakiből bohócdoktor?
Hogyan lesz valakiből bohócdoktor?Kórházi vizitekkor sokan felteszik nekünk a kérdést: “Hogy lesz valakiből bohócdoktor?” A választ mindig úgy kezdjük, hogy a megfelelő kérdés inkább az, hogy „Hogy lesz valakiből IGAZI Bohócdoktor?” Fontos a mentális készségek mellett a jóakarat, az önzetlenség, a pozitív szemlélet!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

(frissítve 2015-ben: idén egy olyan alapítvány jött létre, ahol a tagok kompletten leutánozták 2003-óta és 2008-óta működő más bohócdoktor csapatok tevékenységét. Ügyes, Gratulálunk! Lehet jobban lufit hajtogatni, zsonglőrködni, mosolyt "csalni", jobb támogatókra szert tenni... mit sem változtat azon, hogy másolatok.

Bohócdoktor pillanatképek

A 2003-bal létrejött Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Bohócdoktor program szerves része a Mesedoktor - kórháztámogató programnak. Évente 80 gyermekkórházzal állunk kapcsolatban - adományozás, támogatások, bohócdoktorkodás, meseolvasás szinten is.

A bohóckodásról - bohócdoktorkodásról, avagy egy kis "Bohócdoktor Iskola"

“Bohóckodni” nagyrészt bárki tud. Ez a fajta képesség mindenkiben benne van, és már az óvodában elkezdjük alkalmazni. Először a tükör előtt egyedül, majd később a kispajtásainknak. A bohóckodás mókás dolog tud lenni – gyerekkorban.

"Bohóckodni ugyanis bárki tud. Ez a fajta képesség mindenkiben benne van, és már az óvodában elkezdjük alkalmazni."

A felnőttkori bohóckodás már egy sokkal komolyabb felelősség. Felelősség és kihívás is egyben. Nem minden felnőtt tud bohóckodni, és nem minden felnőttnek áll jól a bohóckodás. Éppen ezért egy felkészületlen, rosszul megválasztott, önjelölt bohóc akár súlyos károkat is tud okozni. Hallottatok már a bohócfóbiáról? A coulrofóbia a pszichológiában is ismert fogalom, ugyanis sok ember számára a bohócok nem a jókedv, hanem a félelem forrásai. Míg a legtöbb ember kacag, vagy rosszabb esetben bosszankodik a tarka ruhákba öltözött, kimázolt arcú bohócok tréfáin, néhány ember irtózik, sőt szabályosan rosszul lesz a látványuktól. Mindez rendszerint a gyermekkorban alakul ki, és általában minden esetben egy rossz példa hatására alakul ki a gyermekben.


“…egy felkészületlen, önjelölt bohóc akár súlyos károkat is tud okozni.”

A bohóckodásnál pedig egy sokkal magasabb szint a bohócdoktorkodás, ugyanis ez speciális mentális, és szakmai felkészültséget kíván. Erre sokszor több éves felkészítés, és tanulás szükséges, ami meghozza a jelölt számára a sikerélményt, és ebben az esetben kizárható lesz a bohócfóbia kialakulása.

SZÓVAL HOGY LESZ VALAKIBŐL IGAZI BOHÓCDOKTOR?
Nos nagyon fontos a felkészültség. Felkészültnek kell lenni arra, hogy gyermekek előtt kell szerepelnünk. Tudni kell igazodni az adott közönségünk életkori sajátosságaihoz. Máshogy bohóckodunk egy kisbabának, és máshogy egy kamasznak. Felkészültnek kell lennünk váratlan helyzetekre. Fel kell készülnünk arra, hogy egy műtét előtt álló, daganatos gyermek megnevettetése komoly kihívás lesz, de sikerülnie kell! Fel kell készülnünk arra is, hogy sérült gyermekekkel kell dolgoznunk, ez is egy speciális tudást igénylő helyzet.

“Fel kell készülnünk arra, hogy egy műtét előtt álló, daganatos gyermek megnevettetése komoly kihívás lesz, de sikerülnie kell!”

Bohócdoktorok

A felkészültségen túl, alapkövetelmény a tökéletes kommunikáció. Tisztán, választékosan, érthetően (sok esetben halláskárosult betegeink is vannak) kell beszélnünk, előre megtervezett koreográfia alapján. Ha kiállsz egy gyermek elé, akkor neked legalább 15 percig fenn kell tartanod az érdeklődését! Próbáld ki otthon, egyedül, tükör előtt! Hány percig menne? ;) Ugye?

"Ha kiállsz egy gyermek elé, akkor neked legalább 15 percig fenn kell tartanod az érdeklődését!"

Nagyon fontos a higiénia, és a megjelenés. Kerülni kell a színes, ijesztő parókákat, óriás napszemüvegeket, harsány, kiabáló kiegészítőket. Pont ezektől fognak megrémülni a kicsik, és pont emiatt fog végig félni tőled. Ha kifested magad, akkor tedd profin! Ugye te sem szeretnéd, ha a Batmanből Joker megjelenne a kórházi ágyadnál vicceket mesélni? ;)

"Kerülni kell a színes, ijesztő parókákat, óriás napszemüvegeket, harsány, kiabáló kiegészítőket."

Az igazi bohócdoktor ad magára. Elegáns, de apró kiegészítői árulkodnak arról, hogy ő egy bohócdoki. A tiszta, fehér köpeny kell, sőt elengedhetetlen tartozék, ahogyan a piros bohócorr is. Utóbbival egyébként szuper trükköket lehet begyakorolni, amivel el tudod kápráztatni a közönségedet! ;) Az igazi bohócdoki NEM dohányzik, és ismeri a fogmosást! (Ha mégis dohányozna, akkor azt szigorúan csak a viziteket követően teszi!). Képzeld csak el, hogy egy idegen ember a füled mögül elővarázsol egy üveggolyót, de te közben öklendezel a cigaretta szagától. Ugye milyen fontos ez is? J

Mindezek mellett nem árt, ha a bohócdoki profin tud lufit hajtogatni, tud vagy 100 bűvésztrükköt, ha kell babzsákokkal zsonglőrködik, és minden helyzetre van egy jó (!) vicce, vagy története. Előny, ha szereti a zenét, és valamilyen hangszeren is játszik! Egy ukulele szuper kiegészítő, és csodálatos hangja van, megfelelő kezekben! Ezek mellett az igazi bohócdoki nem esik kétségbe, ha az intenzív osztályra kell bemennie, ha infúziós tűk, és csövek között dolgozik, és nem irtózik a kórházak jellegzetes szagától. Ha olyat lát, amit nehéz feldolgozni, akkor azt a vizitek végén a hazafele úton kibeszélik magukból. Az igazi bohócdoki pozitív szemléletű, és mindenben a megoldásokat keresi, és meg is találja!

“…az igazi bohócdoki nem esik kétségbe, ha az intenzív osztályra kell bemennie, ha infúziós tűk, és csövek között dolgozik, és nem irtózik a kórházak jellegzetes szagától.”

Nos, véleményünk szerint akkor lesz valakiből igazi bohócdoktor, ha a fenti kritériumoknak maradéktalanul meg tud felelni, és elhivatottan végzi a munkáját. Ja, és a legfontosabbat majdnem kifelejtettem: szeretnie kell mindezt csinálni. :)

Mindezek után már Te is el tudod dönteni, hogy átlagos, vagy IGAZI bohócdokival találkozol! Ha pedig támogatni szeretnél bohócdokis szervezetet, akkor fontos, hogy jól tájékozódj! Az igazi bohócdokik kórházakba, gyerekek közé járnak, nem csak rendelők előtt pózolnak! Az igazi bohócdokik minden vizitről részletesen beszámolnak (mi például ezért vezetjük a blogunkat). Az igazi bohócdokik kilépnek a virtualitásból, és valódi gyermekekhez, valódi kórházakba, valódi nővérekkel, valódi műsort csinálnak. Minden más csak a megtévesztés “művészete”, amitől mi szigorúan elhatárolódunk.

“Az igazi bohócdokik kórházakba, gyerekek közé járnak, nem csak rendelők előtt pózolnak!”

Szóval, ha kérdezik, akkor ez a rövid válaszunk :) Hát ez lenne a Bohócdoktorok véleménye.

Legyél Te is Bohócdoktor! Bátran állj neki!
bohócdoktor vizit szja 1%