2024.07.15. - Henrik, Roland

A nevetés gyógyít? A nevetés jótékony hatásai

A nevetés gyógyít? A nevetés jótékony hatásai
A nevetés gyógyít? A nevetés jótékony hatásaiBohócdoktorokkal a gyógyítást segítő vizitek alkalmával a nevetés hasznosságán naponta érzékeljük. Ép testben ép lélek. Nevetni jó, nevetni kell! Ki gondolta volna, hogy egy vígjáték megnézése pozitív hatással lehet az egészségünkre? Pedig így van! Lássuk, hogy pontosan milyen nyomai lehet bennünk a kacagásnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Magas vérnyomás csökkentése
Egy kutatás kiderítette, hogy a nevetés javíthat a magas vérnyomással küzdő betegek állapotán. Egy tanulmányban például megfigyelték a vérerek tágulását azoknál az embereknél, akik egy vicces filmet néztek. „Valószínűleg nem a nevetés jelenti a végső megoldást arra, hogy egészséges legyen a szívünk, de valóban úgy tűnik, hogy pozitív hatással van rá” – nyilatkozta a kutató, Jun Sugawara.

Stressz megszüntetése
A testünk fent említett reakciói továbbá aktiválják a stresszválaszt, aminek köszönhetően sokkal nyugodtabbnak érezzük magunkat. Egy tanulmány kiderítette, hogy már a nevetés puszta lehetősége is képes csökkenteni a három stresszhormon, a kortizol, az epinefrin és a dopac szintjét. A nevetésterápiát ezen felül stresszkezelő eszközként is vizsgálták szorongó, illetve depressziós személyek esetében.

Fogyás
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nevetés kiváltja a testmozgást, azonban ha kb. 10-15 percig nevetünk, akár 40 kalóriát is elégethetünk, továbbá erősíthetjük vele a rekesz-, a has- és még a vállizmainkat is.

Jobb védettség
Dr. Lee Berk, a Loma Linda Egyetem professzora a TIME magazinnak nyilatkozott a nevetés hatásával kapcsolatban. Véleménye szerint a röhögés hatására enyhül a szervezetben található gyulladás, továbbá erősödnek a védekező sejteket. Utóbbiak segítik szervezetünk harcát a fertőzések ellen.

Fájdalomcsillapítás
Egy kísérletsorozatban felfedezték, hogy a csoportosan nevető emberek sokkal jobban tűrik a fájdalmat. „Amikor valami nevetést vált ki, akkor jelentősen megnő a fájdalomküszöbünk, míg ha valami olyat néznek az emberek, ami nem humoros, nem változik a fájdalomküszöbük” – nyilatkozta a kutatócsoport egyik tagja. Annak ellenére, hogy még nem jöttek rá a pontos okra, a kutatók úgy vélik, a nevetés során szervezetünkben olyan kémiai folyamatok zajlanak le, melyek által jobban bírjuk a fájdalmat.

Nevetés, pozitív gondolkodás, jó kedv, kavagás

Nevetés, kacagás, jókedv a bohócdoktorokkal
bohócdoktor vizit szja 1%